Diagnose en onderzoek

Onderzoek

Informatie over de verschillende
onderzoeken die worden gedaan
om HCM te diagnostiseren.

camzyos

Verschillende soorten onderzoek

De dokter laat een aantal verschillende onderzoeken doen om de oorzaak van je klachten te achterhalen. Voor deze onder-zoeken hoef je niet te blijven slapen in het ziekenhuis. De onderzoeken worden op de polikliniek uitgevoerd.

ecg

Elektrocardiogram (ECG)

Met behulp van elektroden die op de borst worden geplakt kunnen elektrische signalen van het hart worden geregistreerd. Dit wordt ook wel ECG of een hartfilmpje genoemd. Als het hartfilmpje afwijkend is, kan dit ook duiden op andere hartaandoeningen dan HCM. Daarom worden er vaak aanvullende onderzoeken gedaan.

Echocardiogram

Echocardiogram

Dit is een scan van het hart en wordt ook wel echo genoemd. Door te scannen ziet de dokter de vorm en de beweging van het hart. Hiermee kunnen hartspierziekten worden aangetoond.

holteronderzoek

Holteronderzoek (24-uurs ECG)

Met een holteronderzoek wordt het hartritme door middel van een draagbaar apparaat (een holter) 24 uur geregistreerd. Dit onderzoek geeft de cardioloog een beeld van het hartritme gedurende 24 uur. Terwijl je de holter draagt, doe je gewoon je dagelijkse activiteiten. Deze activiteiten noteer je in een dagboekje. Bij dit onderzoek kunnen hartritmestoornissen opgespoord worden.

Ergometrie

Ergometrie (inspanningstest)

Bij een inspanningstest, zoals bijvoorbeeld een fietstest, wordt er een hartfilmpje gemaakt tijdens inspanning. Wanneer er in rust een hartfilmpje wordt gemaakt zijn afwijkingen namelijk niet altijd te zien. Bij inspanning moet het hart harder werken. Het hart heeft daarbij meer behoefte aan energie en zuurstof. Daardoor worden mogelijke afwijkingen beter zichtbaar. Tijdens deze test wordt ook de bloeddruk gemeten.

In sommige gevallen vindt de cardioloog het nodig om uitgebreider onderzoek te doen om de juiste diagnose te kunnen stellen. Bijvoorbeeld:

MRI-scan

MRI-scan

Hierbij worden met behulp van een computer dwarsdoorsneden van het lichaam gemaakt. Daarmee kunnen bijvoorbeeld de hartspier, de kleppen in het hart of de grote slagaderen goed in beeld worden gebracht. De MRI-scanner werkt met sterke elektromagnetische straling. Deze straling is niet gevaarlijk. Met een MRI-scan kan gekeken worden of er littekenweefsel in het hart aanwezig is, iets dat vaak voorkomt bij HCM.

Biopsie

Biopsie

Bij een biopsie wordt onder verdoving een klein hapje weefsel uit de hartspier gehaald. Een patholoog (een dokter die het weefsel analyseert) kijkt dan of er misschien sprake is van HCM.