Behandeling

Behandelopties

HCM kan (nog) niet worden genezen. Om verergering van de verdikking van de hartspier tegen te gaan is het belangrijk om HCM zo vroeg mogelijk op te sporen.

Over de Behandeling

Sommige mensen met HCM hebben helemaal geen behandeling nodig.

desktop_header_behandelen

HCM kan (nog) niet worden genezen. Om verergering van de verdikking van de hartspier tegen te gaan is het belangrijk om HCM zo vroeg mogelijk op te sporen. De gevolgen en de symptomen van HCM kunnen dan worden verminderd door middel van een behandeling.
 
Mensen met HCM die weinig tot geen klachten hebben en geen verhoogd risico hebben op een plotse dood, hebben vaak helemaal geen behandeling nodig.


De behandeling wordt dus specifiek afgestemd op de klachten die iemand met HCM heeft. Zo kunnen bepaalde medicijnen het hart helpen het bloed beter rond te pompen of ritmestoornissen te onderdrukken. Een behandeling met medicijnen is erop gericht de klachten te verminderen, het leven van iemand met HCM te verlengen en de kwaliteit van het leven met HCM te verbeteren.
 
De dokter bepaalt of je medicijnen kunt innemen, en welke medicijnen de beste optie voor jou zijn.

Operatie

Soms kan de verdikte hartspier de bloedstroom vanuit het hart naar de aorta belemmeren. Dit kan klachten bij inspanning geven. De cardioloog kan dan besluiten om een operatie uit te laten voeren. In sommige gevallen kan het verwijderen van een deel van de hartspier de klachten namelijk verminderen. Een andere techniek die hetzelfde effect geeft, is alcohol septale ablatie, waarbij alcohol in een deel van de hartspier wordt ingespoten, waardoor dit deel afsterft. Dergelijke operaties worden alleen uitgevoerd bij mensen met ernstige klachten. Een hele kleine groep mensen met HCM zonder obstructie, en bij wie de pompfunctie van het hart ernstig verminderd is, heeft een harttransplantatie nodig.

Defibrillator (ICD)

Wanneer er sprake is van een risico op gevaarlijke hartritmestoornissen, kan een ICD (een kleine, inwendige defibrillator) onder de huid onder het sleutelbeen worden geplaatst. Hiermee kan een plotse dood worden voorkomen. De ICD kan het hart dan een elektrisch signaal geven als dat nodig is.
 
De cardioloog maakt op basis van het cardiologisch onderzoek en de familiegeschiedenis tweejaarlijks bij iedere patiënt een inschatting van het risico op plotse hartdood, en bepaalt of de patiënt in aanmerking komt voor bescherming hiertegen met een ICD.

Nazorg

Wanneer de cardioloog de diagnose HCM heeft gesteld, is regelmatige controle heel belangrijk. Zo kan het ziekteverloop goed in de gaten worden gehouden en kan zo nodig de behandeling worden aangepast. Hoe de ziekte zich ontwikkelt is voor iedereen met HCM verschillend.

Ontdek meer over
HCM en erfelijkheid

chevron-heart

Diagnose

Ontdek waarom HCM vaak wordt ondergediagnosticeerd, en waarom een juiste diagnose belangrijk is.

Erfelijkheid

Erfelijkheid

Lees meer over de erfelijke (genetische) oorzaak van HCM en waarom vroege opsporing belangrijk is.

dna

DNA onderzoek

Lees meer over fouten in het DNA (mutaties) en hoe deze kunnen leiden tot HCM.